SWOT analizi (“strengths, weaknesses, opportunities, threats” Türkçe “güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar, tehditler”) işinizin mevcut durumunu anlamanız ve gelecek adımları daha sağlam ve doğru şekilde atmanız açısından daha derine inmenize olanak veren stratejik planlama aracıdır.
Markanızın büyümesiyle ne kadar yakından ilgileniyorsunuz? Markanızın büyümesi için her an yeni atılımlara açık mısınız? Egonuz markanızdan daha mı büyük, yoksa objektif bir bakış açısına mı sahipsiniz? Yoksa işiniz Sisifus hikayesine mi döndü: her gün kayayı yokuş yukarı taşıyıp günün sonunda taşın aşağıya yuvarlanışını mı seyrediyorsunuz? Belki de SWOT analizini ciddiye alıp uygulama zamanı gelmiştir.
SWOT analizi sizi pozisyonunuz, marka bilinciniz, iş stratejileriniz ve hedefleriniz hakkında acımasız derecede dürüst olmaya zorlar. SWOT’lar kolay uyarlanabilirlik özelliği sayesinde genel marka ve iş hedeflerinizle örtüştüğü sürece hem işiniz, hem de markanız veya ürününüz için ayrı ayrı oluşturulabilir.
SWOT analizinde fırsat ve tehditler gibi dış unsurlar PEST analizi, pazar planlamaları ve metodolojiler (Michael Porter’ın 5 güç Modeli gibi) yoluyla değerlendirilir çünkü bu dış unsurlar şirketinizin güçlü ve zayıf yönlerine doğrudan etki eder. Şirketinizin iç işleyişine ise doğrudan etki ve kontrolünüz olsa da objektifi dışarıya çevirdiğinizde kolay ve hızlı şekilde avantaja çeviremeyeceğiniz, kontrolünüz dışında faktörler vardır. Bütüncül bir bakış açısı sağlamak için iç faktörleri ve dış faktörleri ayrı ayrı çok dikkatli değerlendirmeli ve sonrasında tüm parçaları SWOT analizinde bir araya getirmelisiniz.
Muhtemelen SWOT analizini hangi unsurlarla dolduracağınızı merak ediyorsunuz. Analiz tablosunu doldurmak için tüm ekibinizle beraber çalışmak önemlidir. Maddeler halinde eksik, yetersiz ve iyi olduğunuz alanları belirlemek için ekibinizle birlikte çalışın. Bu çalışmanın amacı göze hoş görünen renkli bir tablo oluşturma değil, gerçekten iyi olduğunuz konuları tespit etmek, kötü olduğunuz ve göz ardı ettiğiniz alanlarda da yüzleşerek işinizi geliştirmektir.
Çalışmaya başlamak için kendi firmanızda kullanabileceğiniz bazı iç ve dış değerlendirme faktörleri:
SWOT analizindeki dış faktörler konusunda daha detaya inmek için çeşitli metot ve yaklaşımlar mevcuttur ve bunlar arasında en önemli iki metodolojiden bahsedelim: PEST (PESTLE) ve Beş Güç Modeli. Her iş birbirinden farklıdır ve dolayısıyla hangi modelin kullanılacağını o sektörün müşterileri, pazarı ve iklimi belirler.
PEST (“politik, ekonomik, sosyokültürel, ve teknolojik”) analizi seçilen bir modelde işinizi hangi dış faktörlerin nasıl etkileyeceğini gözlemler. Bu faktörler stratejik fırsatlar olarak hizmet eden ya da büyümeyi engelleyen çevresel unsurlardır. PEST analizi bir sektörün büyüme potansiyelini ve sağlığını ölçmeye yardım eder, ve şirketinizin büyümeye veya küçülmeye hazır olma durumunu test eder. PEST’i SWOT analiziniz için ön çalışma olarak düşünün.
Yukarıdaki faktörlerin ele alınıp değerlendirilmesi işiniz için daha rafine ve kolay anlaşılır bir projeksiyonu gözünüzün önüne serer:
1979 yılında Michael Porter bir şirketin güç ve pozisyonunu etkileyen beş rekabetçi güç olduğunu ifade ederek bu metodolojiyi geliştirmiştir. Bu metodolojiden faydalanarak bir içgörü oluşturur ve şirketin SWOT analizinde hatalardan kurtulma, güçlü yanları geliştirme ve pazar fırsatlarını stratejik olarak planlayabilirsiniz.
Beş güç modeli güçlü oyuncuları ve potansiyel değişimleri tespit etme açısından çok önemlidir ve esas olarak şu sorulara cevap verir: Kartlar kimin elinde? İleride kimin elinde olacak? ve hangi şartlarda elinde tutacak?
İşinizi etkileyen iç ve dış etkenler hakkında içgörüye sahip olduğunuza göre artık kendi SWOT analizinize başlayabilirsiniz. Her şeyden önce analizi basit tutun, süslü cümlelerden kaçının. Neticede bu kısa, öz ve net bir gereklilikler listesi olacak.
SWOT taslağınızı oluşturduğunuzda destekleyici veriler temelinde, hikayenizi geçerli kılacak unsurlarla geliştirmelisiniz. İç veri kaynaklarınız satış, brüt marj, net gelir, toplam likidite, varlıklar ve pasifler gibi makro figürleri kapsarken, mikro veri kaynaklarınız da web trafiği ve dönüşüm oranları, bültene kayıt olma, CTR (click-through rate), PPC (pay-per-click), retargeting, müşteri erime oranı, CRM, müşteri hizmetleri performansı ve daha birçok figürleri kapsayabilir. Tüm bunlara ek olarak müşterilerinizde ya da pazar üzerinde uygulamış olduğunuz araştırmalarınızı da kullanabilirsiniz.
Dış veri kaynakları konusunda sosyal medya, SEM, dijital strateji ve performans dahil rakiplerinizin açık verilerini değerlendirmenize yardımcı olacak çok sayıda online araç mevcuttur. Eğer şirket halka açıksa hissedar raporları, hisse fiyatları gibi bilgiler de buna eklenebilir.
Başarıya ulaşmak için gerekenleri belirlediğinizde SMART hedefler doğrultusunda uzun ve kısa süreli stratejiler oluşturun. Hedefler gayet basit: