BİLİNÇALTI PAZARLA(ma)

Subliminal Marketing yani bilinçaltı pazarlama tekniği dünyada bilinçli olarak kullanılan en etkili pazarlama tekniğidir.

Nedir bilinçaltı pazarlama ?

Subliminal mesaj veya bilinçaltı mesaj, başka bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da mesajdır ve normal insan algısı limitlerinin altında kalarak, o anda fark edilmeyecek şekilde tasarlanmıştır.

İlk olarak 1950’li yıllarda sinemada ilginç bir deneme sonrası ortaya çıkmış ve satışlarda ciddi şekilde artış gözlemlenmiştir. Bilinçaltı yaşamımız boyunca herşeyi görür ve tüm sembolleri, kodları, sinyalleri kaydeder. Zamanı geldiğinde ve/veya zamansızda olsa uyarıldığında arşivdeki bilgileri çıkarır. Bizde ‘’Aaa ben bunu biliyorum.’’ deriz.

Halbuki bilmek için herhangi bir çaba sarfetmemişizdir bunun için. Yakın zamanda TV dizilerinde de adı ‘’Ürün yerleştirme’’ diye geçen içecek, araba, elbise v.b. ürünlerin ünlü kişilerce kullanılmasına başlanmıştır. Özellikle yabancı filmlerde bu teknik çok fazla kullanılmaktadır. Sinema’da film seyrederken kahraman bilinçsizmiş gibi bir cola içer, film bittikten en geç iki saat sonra sizde bilinçsizce cola içme isteği uyanır ve içersiniz. Yada bilboard’lar da bulunan reklamlar, siz dikkat etmeseniz dahi gözümüz Fotoğraf çekme yöntemini kullanır ve tüm kodları beyne aktarır. Bilinçaltına aktarılan bu kodları uzmanlar satışa çevirirler.

Beynimizin özellikle bilinçaltının tepki verdiği iki önemli olay vardır bunlar ‘’Doğum ve Ölüm’’ Beyinimiz bu iki olaya karşı çok daha fazla duyarlıdır. Doğum olayını “SEX” ölüm olayını ise, “KİLL” sözcükleri ile karşılarız. Bu konuda en meşhur bilinçaltı mesajı “Hannibal Lecter” üçlemesinden biri olan ‘’Kuzuların Sessizliği’’ filminin afişidir. Afişi dikkatle incelediğimizde Jodie Foster’ın ağzındaki kelebeğin içinde bir kuru kafanın olduğunu ve bu kuru kafanın kadın figürlerinden oluştuğunu görürüz. Buradaki kadın figürlerininde SEX’i çağrıştırıcı duruşları bilinçaltımıza işlenir. Bu bilinçaltı tekniği afişin beyinde kalıcı bir etki bırakmasını ve asla unutulmamasını sağlamaktadır.

Gilbey’s London Dry Gin reklamı da diğer bir meşhur bilinçaltı pazarlama tekniğidir. Reklamda bardaktaki buzlar üzerinde “SEX” yazıları bulunmaktadır. Baktığımızda bunu direkt olarak görmeyiz ancak bilinçaltımız bunu algılar. Bu reklam ile birlikte Gilbey’s 1.5 milyon dolarlık satış cirosuna ulaşmıştır. Bu reklam deneklere gösterildiğinde yüzde 60’ı reklamın kendilerinde uyandırdığı etkiyi ‘’sex düşkünlüğü’’, ‘’heyecanlanma’’, ‘’romantizm’’’, ‘’doyuma ulaşma’’, ‘’duyguları okşayıcı’’ gibi ifadelerle tanımlamışlardır.

Tüm bu etkileyici ve başarılı satış, pazarlama yönteminin üzerine ilk günden bu yana beynin dolaylı olarak farkına varmaksızın ve iznimiz olmadan etkilenmesinin ne kadar etik olduğu tartışma konusu olmuştur. Özellikle de gizli korkularımızı ve dürtülerimizi kullanarak gizli mesajlarla, yönlendirilmemiz ne derece doğrudur ? Halan bu tartışmalar devam etse de bu yöntemi bir çok firma yoğun bir şekilde kullanmaktadır.
Satın alma sürecinde ise Beyin ve Kalp olarak iki seçenekle karar veririz. Mantıksal ve Duygusal karar alma sürecinde bir yanımız ‘’AL’’ derken, diğer yanımız ‘’ALMA’’ der. Bu nokta da ise, bilinçaltı pazarlama sizi hiç yormadan duygusal alandaki ‘’AL’’komutunu beyninize işler geriye Mantıksal satın alma süreci kalırki burada da Kar/Zarar dengesi zaten satıcı tarafından önceden planlanmıştır. Bu pazarlama tekniği ile satış yapma ve ürünü pazarlama son derece akılcı ve yararlıdır. Renklerle, yazı karakterleriyle, görsel efektlerle, hareketli nesnelerle, kokularla, tadlarla birçok alanda bu teknik ile ürünler size pazarlanır. Sonrasında iş, profesyonel satışcılarındır. Satış tekniklerini iyi bilen bu kişiler zaten şartlanmış şekilde gelen müşteri kitlesine kolayca satış yaparlar.

‘’The only way to get smarter is by playing a smarter opponent.’’

Daha zeki olmanın tek yolu, daha zeki bir rakiple oynamaktır. Santraçın temelleri – 1885

administrator
Ümit ÜNKER Kıdemli Eğitmen ve Yazar Education 2.0 Uluslararası ''Eğitimde Üstün Liderlik Onur Ödülü'' Uluslararası Kalite Ödülleri ''Yılın En İyi Eğitim Lideri'' Ödülü İş Dünyası ve Girişimcilik alanında ''Yılın En İyi Eğitmeni'' Ödülü Milliyet Köşe Yazarı Harvard Business Review Blog Yazarı Akademi Derneği Onursal Üyesi National Association of Sales Professionals (NASP) Yazarı TEDi Eğitim Kurucu | Genel Müdür