Satmak için önce BEYNİNİ kullanmalısın…

İnsan vücudunun %2’si ağırlığında olan Beynimiz tüm vücudumuzu yönetiyor. Ne kadar etkileyici değil mi ? Hayat boyu edindiğimiz tüm başarılarımız/başarısızlıklarımızın kaynağı Beyin. Öğrenirken, düşünürken, konuşurken, bir olaya tepki verirken, takip ederken her an Beynimizi kullanıyoruz.

İnsan Beynindeki sinirlerin sayısı ortalama olarak 100 Milyar adettir. İnsan ne kadar çok düşünür ve öğrenirse sinirler arasındaki bağlantılar da o kadar artar. Bu bağlantıların artması daha hızlı karar alabilmemize, daha hızlı düşünebilmemize ve daha hızlı sonuçlar alabilmemize neden olur.
İyi bir satış uzmanı Beynini nasıl kullanması gerektiğini bilir ve elde ettiği başarılar onun için süpriz değil, planlanmış sonuçlardır.

Siz ister kendi hayatınızda olsun, ister bir satış alanında olsun kendinizi nasıl şartlarsanız sonuç o yönde olur. Dr.Davit J.Schwartz’a göre: “Bir şeyin imkansız olduğuna inanırsanız aklınız bunun neden imkansız olduğunu ispatlamak üzere çalışmaya başlar. Ama bir şeyin yapılabileceğine inandığınızda, gerçekten inandığınızda aklınız onu yapmak üzere çözüm bulmanıza yardım etmek için çalışmaya başlar.” Yani ‘’Satış yapamıyorum, insanlar beni anlamıyor, bu ürün zaten satılmaz… v.b.’’ şekilde düşünmeye başlarsanız, Beyniniz gerçekten bu konuda başarısız olmanız için elinden geleni yapar.

Evet, başarısız olmanız için Beyniniz elinden geleni yapar… Çünkü, zihninizde canlandırdığınız tüm düşüncelerinize beyin cevap verir ve siz ona aslında şu şekilde bir mesaj gönderip ondan yardım istemiş olursunuz.

‘’Sevgili Beynim, senden çok ama çok özel bir ricam var, insanlar beni anlamasın lütfen ve ben bu ürünlerin satışını yapamayayım, omuzlarım düşsün, müşteriye bakarken gözlerimi kaçırayım, konuşmamı yavaşlat, bana isteksizlik ver ve tüm hırslarımı düşür. Buna ihtiyacım var, yardımını rica ediyorum.’’ Beyniniz sizi kırar mı hiç ? Derhal istediğinizi yapar, beyniniz sizi çok seviyor ne dersenizde yapıyor. Siz ondan aynı yukarıda ki şekilde yardım istediniz, o da size yardım etti. Beyin odaklanılan hedef için çalışır, hedef olumsuz olsa bile onu gerçekleştirmek için çalışır!

Başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeye odaklanırsanız, beyin onu size çeker, korktuğunuzu başınıza getirir! Buna ‘’ters çaba’’ kuralı denir.
Sonuç; Beyniniz siz onu nasıl şartlarsanız o şekilde davranır. Sizi Rezil’de edebilir, Vezir’de…

Olumlu düşünmek işin en önemli anahtarı, kendinize güvenmeli ve Satışını yaptığınız ürüne/hizmete ve firmanıza güvenmeli, düşünce tarzınızı olumsuzdan olumluya çevirmelisiniz. Beyniniz de tüm bunların gerçekleşmesi için var gücüyle çalışacaktır. Sonuçları sizi nasıl şaşırtacak göreceksiniz.

Unutmayın! Beynimizi daha iyi çalıştırmak için kullanacağımız organ yine beynimiz.

En iyi geliştiricilerden biri Kitap okumaktır. Bacon’na göre “Kurnaz insanlar okumayı küçümser. Basit insanlar ona hayran olur. Akıllı insanlar ise ondan faydalanırlar. Yalanlamak ve reddetmek için okuma. İnanmak ve her şeyi kabul etmek için de okuma. Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku.”

Beyni yoran şey çok düşünmek ya da fiziksel etkiler değildir. Aksine, Beyni yoran monotonluktur. Beyninizin sınırlarını zorlamayan etkinlikler, beyninizi geliştirmez. Hemen şimdi, monotonluktan kurtulun yeni bir şeyler öğrenin, yeni müşteriler bulun, yeni toplantılar yapın, aktif olun. İnanın beyniniz bundan çok hoşlanacak.

administrator
Ümit ÜNKER Kıdemli Eğitmen ve Yazar Education 2.0 Uluslararası ''Eğitimde Üstün Liderlik Onur Ödülü'' Uluslararası Kalite Ödülleri ''Yılın En İyi Eğitim Lideri'' Ödülü İş Dünyası ve Girişimcilik alanında ''Yılın En İyi Eğitmeni'' Ödülü Milliyet Köşe Yazarı Harvard Business Review Blog Yazarı Akademi Derneği Onursal Üyesi National Association of Sales Professionals (NASP) Yazarı TEDi Eğitim Kurucu | Genel Müdür