“Tüm sektörler zarar görse de, asla zarar görmeyecek tek sektör gıda sektörüdür” sloganı yıllardır söylenegelir. Ancak 2020 yılında yaşadığımız Korona krizi gösterdi ki, hiçbir sektör yıkılmaz değildir. Yaşadığımız karantina ve sosyal mesafelendirme sürecinde birçok işletmede olduğu gibi, yemek sektöründe de ciddi sorunlar yaşandı. Yeterince ismini duyurmuş işletmeler müşterilerinden paket siparişi alırken, bu çalışmalar yerine fiziksel müşteriye odaklanan işletmeler maalesef sorun yaşadı. Bu durum bir sorunun akıllarla gelmesine sebep oldu; “Yemek sektöründe pazarlama nasıl yapılmalıdır?” her durumda müşteri bulabilmeniz mümkün mü?
Korona sürecini marjinal bir örnek veriyoruz tabii ki. Bu sürecin dışında da yemek sektörünün pazarlama faaliyetlerinin çağın gerekliliklerine göre yapılması elbette önemlidir. Bir işletme, paket servis odaklı bir satış politikasına sahip olmasa bile, pazarlama araçlarını kurumsal kimliğin güçlendirilmesine yönelik kullanmak durumunda. Pekiyi bunu nasıl yaparız? Gıda sektöründe, restoran sektöründe, catering sektöründe veya hazır yemek sektöründe pazarlama en etkili şekilde nasıl yapılır?
Mevcut durumunuzu korumak, aslında hiçbir sektör için ideal yaklaşım değildir. Geleneksel yemekler üreten bir işletme için dahi, her gün daha büyük hedeflere yürümek bir zorunluluktur. Zira sektör büyümekte ve rakipleriniz hızla yen fikirleri harekete geçirerek, agresif pazarlama çalışmaları ile sizin önünüzde konumlanmaktadır. Örneğin FastFood zincirleri, tüm medya araçlarını ciddi şekilde kullanır ve tüketicinin kurumsal kimlik algısını şekillendirir. Pekiyi siz bunun için ne yapıyorsunuz?
Bir yemek üreticisinin fiziksel ortamı, onun kimliğidir ifadesi yakın zamana kadar doğru olabilirdi. Ancak günümüzde özellikle hane halkının beslenme alışkanlıkları, devam etmekte olan yaşam temposu içerisinde farklılaşmıştır ve pek çok kimse, restorana gitmek için zaman bulamayıp, siparişlerini eve vermektedir.
Bu durum, Yemek sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için iki koşulun ortaya çıkmasına sebep olur.
Bu iki unsur Yemek sektöründe pazarlama fikirleri geliştirirken rehberimiz olacaktır. Ürünlerin hangi şekil de pazarlanması gerektiğini aslında bu iki madde açık biçimde anlatmaktadır.
Tabi Yemek sektöründe pazarlama fikirleri geliştirirken konumuz yalnızca paket servis değildir. Kurumsal kimliğin güçlendirilmesi bakımından da pazarlama araçlarının etkili biçimde kullanılması önemlidir. Zira işletmenizi seçmeleri için müşterilerinize kendinizi tanıtmalısınız. Eğer paket servis yaparsanız, doğrudan dönüşüm de kaydedebilir, fiziksel ortam maliyetlerini azaltırken, ciddi bir satış hacmine erişebilirsiniz.
Geleneksel olarak Yemek sektöründe pazarlama yapılırken, belli başlı araçlar tercih edilir. Örneğin; paket servis için menülerin broşür formunda dağıtılması ve fiziksel ortamın etkili biçimde tanıtılması.
Bu iki araç, yıllardır kullanılır ve aslında oldukça da etkilidir. Ancak günümüzde menülerin kapı kapı dağıtılması kanunen uygun olmamakla birlikte, etkili de değildir. Tüketiciler posta kutularında buldukları broşürleri genelde dikkate almazlar. Eskiden evlerinde veya işyerlerinde broşür biriktirenler, artık çok daha etkili bir aracı tercih ederler; “internet”.
İşletmeler tüketici alışkanlıkları değişirken, geleneksel yaklaşımlarını sürdürmek konusunda ısrarcı olamazlar. Dünyanın en iyi bilinen butik işletmeleri dahi, günümüzde kurumsal kimliklerini dijital araçları kullanarak tanıtırlar. Dolayısıyla çok iyi bir fiziksel ortama sahip olsanız dahi, bunu online kanallardan daha fazla kişiye ulaştırmanız gerekir.
Örneğin, restoranınızı ne kadar fazla kişinin ziyaret ettiğini gösteren görselleri online kanallarda paylaşabilir ve pozitif algı oluşturabilirsiniz. Üstelik bunun maliyeti yok denecek kadar da azdır. Günümüzde rekabet ortamında bu kadar faz rakibiniz varken, doğrudan kullanıcıların arama sonuçlarında veya sosyal medya hesaplarının akışında görüntülenmek istemez misiniz?
Günümüzde pazarlama herhangi bir sektör için tartışmasız biçimde dijital kanallarla olmak durumundadır. Online araçların kullanıldığı bir pazarlama etkinliğinin etkili olması bir yana, çok ciddi maliyetlerine karşın, düşük dönüşüm oranları söz konusu olacağından verimsiz olarak tanımlanmaları mümkündür.
Örneğin; yemeklerinizi kapı kapı gezerek tanıtamazsınız. Broşürler de günümüzde etkili olmadığına göre elinizde yalnızca kulaktan kulağa yayılma ve tabela etkisi kalacaktır. Pekiyi neden daha fazla tüketici isminizi duyup, özel olarak mekanınızı aramasın ya da sizden sipariş vermek istemesin? Daha geniş kitlelere erişmeyi düşünmez misiniz?
O halde çağın gerekliliklerine ayak uydurup, dijital pazarlama yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Bunun için profesyonel bir ekiple anlaşmalı ve vakit kaybetmeden sektördeki yerinizi sağlamlaştırmaya başlamalısınız.
Çok şık bir mekanınız var ve lezzetli yemeklerinizle müşterilerinizin beğenisini kazanıyorsunuz. Şimdi bekleyip, müşterilerinizin sizin tanıtımınızı doğal olarak yapmalarını bekleyebilirsiniz. Ya da daha fazla ilk müşteriye sahip olabilirsiniz.
İlk müşteri tanımı, sizin hizmet ve yemeklerinizden memnun kalıp, isminizi duyuracak tüketicidir. Geometrik yayılma etkisini sahip olacağınız her ilk müşteri sağlayacaktır. Ancak bunun için bu ilk müşterilere erişmeli ve onları memnun etmelisiniz. Bunun için online kurumsal kimliğinizi oluşturarak işe başlayabiliriz.
Bir internet sitesi sahibi olmak, dijital kurumsal kimlik çalışmalarının ilk adımıdır. Bir siteniz yoksa hemen harekete geçmeli ve sitenizi oluşturmalısınız. İşletmenizin güzel görsellerini ve nitelikli açıklama metinlerini içeren bir web sitesi, sizi aranan ve beğenilen işletmelere listesine girmeye aday işletme haline getirecektir. Buradan sonra ikinci adım, dijital pazarlama araçlarını kullanmak olacaktır.
SEO kavramı henüz yaygın bir bilinci bulunmasa da artık yavaş yavaş farkına varılan bir kavramdır. Sitenizin sizinle ilgili kelimelerde yapılan aramalarda ön sıralarda çıkmasını sağlayan uygulamalara SEO; yani arama motoru optimizasyonu denir. Oldukça kapsamlı ve ciddi detayları bulunan bu uygulamaları Yemek sektöründe pazarlama uzmanı SEO işletmeleri gerçekleştirmelidir. Her sektörün farklı bir SEO ve pazarlama stratejisi olduğundan bu alanda uzman kişi ve ekiplerin bu çalışmaları yapması daha doğrudur.
Yemek sipariş etmek isteyen ya da damağına uygun bir restoran arayan potansiyel müşteriler Google’da arama yaptığında, siz ilk sıralarda yer alırsanız; her gün binlerce müşteri tarafından görüntülenebilirsiniz. Bunun küçük bir kısmı müşteriye dönüşse dahi, sizin için oldukça güçlü bir etki ortaya çıkmış olacaktır. SEO için yapacağınız yatırım, çoğunlukla karşılığında kazanacağınızın çok küçük bir kısmı olmaktadır.
Sosyal medya, birkaç saniye içerisinde yüz binlerce kişiye erişebileceğiniz bir ortamdır. Bugünlerde mobil cihaz kullanıcılarının hemen hepsinde en az bir sosyal medya platformunun hesabı bulunur. Onlara tam acıktıkları anda kendinizi göstermek, rotayı size çevirmelerini sağlayabilir. Ayrıca bu hem paket servis siparişlerinde, hem de uzun vadeli kurumsal kimlik çalışmalarında son derece etkilidir.
Influencer marketing, yemek sektörünün eski zamanlardan beri tanıdığı bir uygulamadır. Bir müşteri yemeğinizi çok beğenir ve çevresine duyurur. Bunu fiziksel olarak yapmak zaman alabilir. Ancak sizi ziyaret eden bir müşterinizin, ne kadar etkili yemekleriniz olduğunu, sizin sitenizi ve sosyal medya hesaplarınızı etiketleyerek yapması, beklenmedik sonuçlara ulaşabilmenizi sağlar. Aynı anda o tüketicinin tüm çevresi ve çevresinin çevresi sizi tanıyacak ve muhtemelen büyük bir kısmı potansiyel müşteriniz olacaktır. Ama bunun için sadece var olmanız değil, dijital medyada var olmanız gerekecektir.