Üretim işletmeleri başta yer almak üzere, yurtdışından müşteri bulmak neredeyse tüm işletmeler için son derece önemli bir etkinliktir. Yurtdışından müşteri nasıl bulunur? Sorusu da doğal olarak oldukça yoğun araştırması yapılan hususlar arasında yer alır. Pekiyi Türkiye’deki işletmeler ve üreticiler yurtdışına yeterince tanıtım yapabiliyor ve müşteri edinebiliyor mu? Ülkemiz ihracatın neresinde? Önce bu konuyu irdeleyelim.
Her ne kadar dünyanın hemen her ülkesine göre oldukça genç ve dinamik bir nüfusa sahip olsak da, maalesef üretim etkinliklerinde henüz potansiyelimizin çok küçük bir kısmını kullanabilmekteyiz. Yurtiçi Pazar ağırlık üretim yapan tesisler maalesef yeterince büyüyememekte ve doğal olarak ülke ekonomisi de bundan etkilenmekte.
Ülkemizin döviz girdisi sağlamaya yönelik neredeyse tüm alanlarda kaynağı mevcut. Bunlar başlıca;
Buradan bakıldığında esasında ekonomik olarak batı ülkelerine yetişmek için petrol zengini olmamızın gerekmediği açık. Pekiyi neden o seviyede değiliz?
Ne işletme bazında ne de ulusal ekonomi bazında ürünlerimizi ve hizmetlerimizi yurt dışına satmadan büyümemiz mümkün değildir. Zira ülke içindeki pazarın hacmi belli bir ölçeğin ötesine geçemez ve Türkiye’nin satın alma gücü maalesef bir üretim işletmesini çok büyük hacimlere taşımak için yeterli olmayabilir. Yani yurtdışı ile bağlantı kurmak ve o mecradaki müşterilere ulaşmak zorunludur.
İhracat; günümüzde Türkiye’nin ciddi potansiyelinin var olduğu bir alandır. Doğru pazarlama stratejileri kullanarak esasında her boyuttaki üretici ihracat yapabilir. Tabii burada sadece üretim tesislerinden bahsetmiyoruz. Yukarıda belirttiğimiz gibi; hizmet sektörü ve tarımsal ürünleri üretenler de yurtdışına satış yapabilirler. Bunun için modern enstrümanları, örneğin dijital medyanın gücünü kullanmak ise son derece akılcı bir yaklaşımdır.
İnternet ve bilgi teknolojileri bugün dünyayı küçücük bir yer haline getirmiş durumda. Bugün Amerika veya Avrupa’daki herhangi bir ülkede yer alan potansiyel müşteriye birkaç tuşla ulaşabilir, hatta tek bir görüşme dahi yapmadan ürün ve hizmetlerinizin satışını yapabilirsiniz. Bunu tek başınıza yapabilir misiniz? Tartışılır. Ancak küçük bir destekle, dünya devlerinin rakibi konumuna geçebilirsiniz. Elbette onları alt edeceğiniz anlamına gelmiyor. Ama geleneksel yöntemlerle onların segmentinde yer almak, onların tanıtım kanallarına girmek dahi mümkün değilken, dijital medya sayesinde; “biz de varız” diyebilirsiniz.
Dijital medya araçlarını kullanarak nasıl yurtdışından müşteri bulacağımızı, adım adım inceleyelim.
Yurtdışından müşteri bulabilmeniz için bir web sitesine sahip olmanız zorunluluktur. Satış yapmayı planladığınız ülkelerden erişilebilir olan ve elbette bu ülkelerin dillerinde de yayını yapan bir site ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Size dünyanın her yerindeki kullanıcıların erişebileceği sosyal medya hesapları açın ve buradan o dillerde yayın yapın. Sosyal mecralarda bilinirlik geometrik şekilde markanızın gelişmesini sağlar.
Gerek web siteniz, gerekse sosyal medya hesaplarınızın için çarpıcı, yani potansiyel müşterinizi size odaklayacak içerikler geliştirmeniz gerekiyor. Bu içeriklerin özgün ve gerçek anlamda etkili olması, doğal olarak SEO etkisi elde etmenizi de sağlıyor.
Yabancı dillerde, uluslararası SEO uygulamaları ile o ülkelerde sitenizin öne çıkmasını sağlayabilirsiniz. Reklamın çok altında bir maliyetle SEO yaparak, arama sonuçlarında o ülkede ve o dilde ön sıralarda yer alabilirsiniz. Bu arada Seo nedir sorusunun cevabını, diğer sayfalarımızda bulabilirsiniz.
Sosyal medya, arama motoru ve diğer mecralarda reklam yapmak, sizi doğrudan müşteriye ulaştırabilir. Ancak bu oldukça maliyetli bir uygulamadır. Bunun yerine SEO tercih etmeniz daha ekonomik bir seçim olabilir.
Dijital medya araçlarının sadece birisi değil, her birisi ile ayrı bir satış kanalı oluşturabilir ve çok geniş kitlelere ürün ve hizmetlerinizi satabilirsiniz. Örneğin; bir tarım üreticisi, ürettiği tarım ürününü web sitesinde sergileyerek hedef ülkedeki aracı veya perakendecinin doğrudan ona ulaşmasını sağlayabilir. Aynı durum, butik bir otel için de, dev bir sanayi işletmesi için de geçerlidir.
Bugün yapmamız gereken, dijital medyanın gücünü kullanarak, tüm ulus halinde büyümektir. Kamusal olarak da desteklenen bu pazarlama etkinlikleri; dünyanın tüm gelişmiş ülkeleri tarafından en verimli şekilde kullanılır ve pazardaki hakimiyetlerinin başında gelen unsurlardan birisi de bu pazarlama etkinlikleridir.
Hangi boyutta bir işletme veya üretici olursanız olun, eğer ürünleriniz yurtdışında satılmaya uygunsa, hemen siz de dijital pazarlama araçlarını kullanmaya başlayın. Marjinal müşteri sayıları ve satış hacimleri, beklentilerinizin de ilerisinde karlılık ve elbette büyüme şimdi elinizde. Hemen harekete geçin, birlikte kazanalım.