Freelance Olarak Yapılabilecek İşler

Çalışma koşulları ve iş yerlerine olan ilgi zamanla değişiyor. Fiziksel olarak ofiste bulunmayı gerektiren işler, esnek çalışma koşulları sunan mesleklere kıyasla giderek daha az tercih ediliyor. Bu durum, yaş gruplarına bakılmaksızın pek çok kişiyi kapsıyor. Ekonomik belirsizlikler ve iş güvenliği endişeleri, emek yoğun sektörlerde istihdamı etkiliyor. İnsanlar, işlerini kaybetme veya iş yerlerinin kapanma ihtimaline karşı nasıl geçineceklerini düşünmeye başlıyorlar. Bu da birçok kişiyi bağımsız çalışmaya ve freelance işlere yönlendiriyor. Kendi işini kurma veya farklı bir kariyer yolu arayışında olanlar için “ne iş yapabilirim?” sorusu önem kazanıyor. İşte bu noktada iki önemli tavsiye sunabilirim: İlk olarak, ne iş yapıyor olursanız olun, işinizi iyi bilin; ikincisi ise, sürekli yeni yetkinlikler kazanın. Hem mevcut alanda uzmanlaşın hem de yeni beceriler edinin. Bu şekilde işinizi geliştirerek danışmanlık yapabilir veya eğitimler verebilirsiniz. Uzmanlık alanınızı genişleterek de kariyerinizi zenginleştirebilirsiniz. İşte yeni bir kariyer arayışındaysanız düşünebileceğiniz birkaç öneriler bu içerikte.

Online eğitmen

Eğer öğretmeyi seviyorsanız ve öğretmek istediğiniz işte iyi olduğunuzu düşünüyorsanız online eğitmenlik çok revaçta bir meslek. Bunun için yeteneklerinizi sergileyebileceğiniz Udemy, Skillshare gibi platformlar mevcut. Bunun için aynı platformlardan video oluşturma eğitimleri alabilirsiniz ve kendinizi hazır hissettiğinizde kendi eğitiminizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Influencer

Influencer aslında bir kanaat önderidir. Yani belli bir konuda sahip olduğunuz bilgi ve uzmanlığı başkalarıyla paylaşmak ve ilham vermektir. Bunu blog yazarı olarak da yapabilirsiniz, youtube kanalı açarak, sosyal medyada paylaşımlar yaparak da yapabilirsiniz. İçerikleriniz belli bir takipçi kitlesine ulaştıktan sonra o alanda fikirleri önemsenen biri olursunuz ve bu sayede görüşleriniz insanların davranışlarında etkili olur işte artık bir etkileyici (influencer) siniz. Bundan faydalanmak isteyen markalar sizinle iletişime geçip ürünlerinin reklamını sizin aracılığınızla yapmak isteyecektir.

Dijital pazarlama uzmanı

Dijital pazarlama uzmanı olarak şirketlerin pazarlama faaliyetlerine katkıda bulunabilirsiniz. Web sitesi, sosyal medya, arama motoru sıralaması, dijital reklamlar ve blog gibi dijital kanalları kullanarak marka farkındalığı oluşturmak ve potansiyel müşterileri çekmekten sorumlu olursunuz. Ayrıca bu kanallardaki metrikleri ölçerek performans artırıcı yollar arar ve dijital pazarlama stratejisi oluşturarak etkileşimi yükseltmeye çalışırsınız. Küçük ölçekli firmalar bu konuda nispeten daha zayıf olduğu için kendinize iş alanı yaratmanız oldukça mümkündür. Bu alanda geliştirebileceğiniz bazı nitelikler vardır. Bunlar fotoğraf ve video düzenleme, SEO, SEM, veri analizi ve tasarım odaklı düşünme olarak sıralayabiliriz.

Sosyal medya uzmanı

Sosyal medya uzmanı olmak dijital pazarlamanın bir alt dalıdır. Yani siz sosyal medya uzmanı olarak dijital pazarlama uzmanı olmuyorsunuz ama dijital pazarlama uzmanı olarak aynı zamanda sosyal medya uzmanı oluyorsunuz. Bu alanın uzmanı olarak sorumluluğunuz bir şirketin sosyal medya stratejisini oluşturarak her dijital mecraya özgü içeriklerle marka farkındalığı yaratmak, hedef kitlenin etkileşimini sürekli canlı tutmaya odaklanmak ve bu yolla satış faaliyetlerine katkı sağlamaktır.

Grafik tasarımcı

Grafik tasarımcı Photoshop, InDesign ve Illustrator gibi çeşitli yazılımlar kullanarak konseptler, grafikler yaratan bir görsel iletişimcidir. Grafik tasarımcı olarak işiniz yazı fontlarıyla, şekillerle, renklerle, resimlerle, animasyonla, logolarla olacaktır. Hizmet edeceğiniz firmaların faaliyetlerine bağlı olarak yaratacağınız ürünler genellikle poster, araç kaplama tasarımı, billboard, ambalaj, logo, kartvizit, katalog ve infografik, diagram, dergi/kitap kapağı gibi tasarımlardır. Grafik tasarımcılığın günümüzde oldukça popüler ve aranan bir meslek olduğunu belirtmeliyim.

Video editörü

Video editörü kamera çekimlerini, sesleri ve grafikleri birleştirerek bir hikaye anlatır. Bu işte yaratıcılık çok önemlidir. Şirket tanıtım videoları, ürün tanıtım videoları, film fragmanları, reklam çekimleri, oyun tanıtımları, sosyal medya içerikleri gibi çok geniş bir çalışma alanına sahiptir. İyi bir video editörü olmak için Adobe After Effects, Adobe Premiere Pro, Photoshop, Final Cut gibi fotoğraf ve video editleme programlarına hakim olmalısınız.

Yazar

Eğer yazmayı seviyorsanız ve yazarlık alanında bir kariyer hedefiniz varsa hiç durmayın derim. Zira yazarlık deyince artık akla gelen sadece kitap ve köşe yazarlığı olmuyor. Örneğin ilgi alanınız ve uzmanlığınızla alakalı bir blog oluşturarak blog yazarı olabilirsiniz. Sabır ve süreklilikle özgün ve ilgi çekici içerikler oluşturarak trafiğinizi artırır, alacağınız reklam, sponsorluklarla iyi bir gelir elde edebilirsiniz. Sadece blogunuzdaki reklam gelirlerini düşünmeyin; bunun yanı sıra çok okunan bir yazar olduğunuzda alanınızda bir marka oluyorsunuz ve bu sayede birçok firmadan firma ve ajanstan metin yazarlığı, konuk yazarlık gibi teklifler de gelecektir. Bunun akabinde blog yazarlığı siz tanındıkça size farklı iş alanları yaratabilecek geniş bir potansiyele sahiptir.

Çevirmen

Yabancı dil bilmenin sayısız avantajlarından biri de size çevirmenlik yapma olanağı sağlamasıdır. Bunu da sadece İngilizce/Almanca/Fransızca 10 sayfalık bir makaleyi Türkçe’ye çevirmek olarak düşünmeyin. Çevirmen olarak Firmaların web sitelerini bildiğiniz dillere çevirebilir, yurtdışından gelen müşteriler için çevirmenlik yapabilir ve bunun gibi birçok fırsatı değerlendirebilirsiniz. Bildiğiniz dil İngilizce gibi yaygın bilinen bir dil değilse o dilin konuşulduğu ülkelere iş yapan firmaların uzaktan pazarlamacılığını da yapabilirsiniz.

Yazılımcı

Yazılım dünyasının günümüzde ne kadar revaçta olduğunu bilmeyen yoktur sanırım. Mobil uygulamalar, web siteleri, belirli amaca hizmet eden programlar gibi yapılacak çok iş var. Burada en büyük yanılgı sadece html bilerek her şeyi yapabileceğiniz düşüncesidir. Bir web sitesinin arka planında rol almak istiyorsanız ne yapmak istediğinizi bilmeniz gerekir: mobil uygulama, yeni bir facebook, wordpress web sitesi, e-ticaret platformu. Geliriniz yüksek olacağı muhakkak, ancak önce wordpress, css, html, python, java, c++ nedir ve ne işe yaradığını öğrenin, gözünüz korkmadıysa seçiminizi yapın ve başlayın.

Sanal asistan

Sanal asistanlık girişimcilere ve işletmelere uzaktan hizmet sağlama işidir ve verilecek hizmetler geniş bir çeşitlilik arz ettiğinden anlaşma aşamasında hangi hizmetlerden sorumlu olacağınızın karşılıklı olarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu çeşitliliğe sosyal medya yönetimi de girebileceği gibi e-mail yazışmaları, çağrılar, randevular, toplantılar, haftalık/aylık planlar, ön muhasebe ya da seyahat organizasyonu da dahil olabilir. Hem hizmeti alan hem de veren tarafından maliyet ve zaman tasarrufu gibi avantajları dolayısıyla özellikle batı ülkelerinde tercih edilmektedir.

E-ticaret uzmanı

E-ticaret uzmanı olarak seçeneklerden biri bir işletmenin ürünlerinin online satışını gerçekleştirmek için teknik altyapıyı (üçüncü parti programları, ödeme sistemleri vs.) işler halde tutmak ve optimum seviyede yönetimini gerçekleştirmektir. İkinci seçenek olarak kendi e-ticaret işinizi yapmak. Satmak istediğiniz ürünlerin portföyünü oluşturarak bir yandan kendi web sitenizde diğer yandan da Amazon, Hepsiburada, Ebay gibi yurtiçi ve yurtdışı platformlarda satış yapabilirsiniz.

Fotoğrafçı

Eğer fotoğraf çekmeyi seviyorsanız ve biraz da kendinizi bu konuda yetenekli görüyorsanız fotoğrafçılık yaparak iyi bir gelir imkanına kavuşabilirsiniz. Fotoğraf alanında farklı kategoriler mevcuttur: ürün fotoğrafçılığı, kurumsal fotoğrafçılık, doğum fotoğrafçılığı, düğün/sünnet/parti fotoğrafçılığı, sokak fotoğrafçılığı, doğa fotoğrafçılığı, haber fotoğrafçılığı gibi. Bu kategorilerden birinde uzmanlaşarak hedef kitlenizi belirler ve kitlenize hizmet verebilirsiniz. Üstelik stok fotoğraf siteleri de bir yandan cebinize destek olacaktır.

Yatırımcı

Yeteri miktarda birikiminiz varsa bu birikiminizi büyütmek için çeşitli yatırım enstrümanları bulunmakta. Ancak risk faktörünü düşünerek önce yapacağınız yatırım(lar) konusunda uzmanlardan ve doğru kaynaklardan bilgi edinmek faydalı olacaktır. Örneğin Bitcoin yatırımcısı olarak değişimleri hızlı şekilde takip ederek akıllıca adımlar atılmadığı takdirde tüm birikiminizi kaybedebilirsiniz. Öte yandan Bitcoin kaybettiren bir araç olarak nitelendiremeyiz; bizzat şahit olduğum bazı yatırımcılar bitcoin borsasının hızlı iniş ve çıkışlarından büyük paralar kazandılar. Alternatif yatırım araçlarına taşınmaz alım-satımı, forex ve borsayı örnek verebiliriz. Eğer çevrenizde iyi bir iş fikri olan bir yakınınız varsa ona da hisse karşılığı sermaye desteği sağlayabilir ya da ortaklık kurabilirsiniz.

Danışman

Uzun süredir bir uzmanlık alanında çalışmışsanız bilgi birikiminizi başkalarıyla da paylaşmak istemez misiniz? Mutlaka uzmanlığınıza ihtiyaç duyacak ve dışarıdan hizmet almak isteyen firmalar sizi bulacaktır. Bunun için de kendinizi “pazarlamanız” gerekecek. İlk başlarda yaptığınız küçük işleri portföyünüze ekledikçe ve referans gösterildikçe yuvarlandıkça büyüyen kartopu misali daha fazla iş kapınızı çalacaktır. Yeter ki kişisel markanızı güçlendirin ve kendinizi hep güncelleyin.

Dış ticaret

İthalat-ihracat yapmak açıklaması kolay olmasa da hem zor bir meslektir hem de kolay. İçinde çeşitli bileşenler barındırdığından zor görünebilir. Gümrük, lojistik, yabancı dil, iş/ürün/hizmet bilgisi, pazarlama, operasyon her biri kendi başına bir uzmanlıktır. Ancak bunları bir araya getirerek ve iyi bir koordinasyon ağı kurarak dış ticaret yapabilirsiniz. Müşteriler genellikle üreticilerle iş yapmayı tercih etseler de siz marka, pazarlama, iletişim, sektörel bilgi, satış kabiliyetiniz ve bunların tümünü kapsayan bütüncül sunumunuzla iyi bir broker olmanız elbette mümkündür. Türkiye’de de nice üretici ürününü sunamadığı için broker’lar aracılığıyla ihracat yapıyor.

administrator
Ümit ÜNKER Kıdemli Eğitmen ve Yazar Education 2.0 Uluslararası ''Eğitimde Üstün Liderlik Onur Ödülü'' Uluslararası Kalite Ödülleri ''Yılın En İyi Eğitim Lideri'' Ödülü İş Dünyası ve Girişimcilik alanında ''Yılın En İyi Eğitmeni'' Ödülü Milliyet Köşe Yazarı Harvard Business Review Blog Yazarı Akademi Derneği Onursal Üyesi National Association of Sales Professionals (NASP) Yazarı TEDi Eğitim Kurucu | Genel Müdür

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir