Yeni Bir Ürünü Pazarlama Teknikleri

Pazarlama, markanız ve işletmeniz büyük ya da küçük fark etmeksizin ürünlerinizi en iyi şekilde sunmak ve satışlarınızı artırmak için uygulamanız gereken planlamadır diyebiliriz. Ürününüzün piyasada tutunması ve ses getirmesi için pazarlama teknikleri kullanmak önemlidir. Pazarlama yöntemlerinizle kaliteli ve tatmin edici tanıtım ortaya koymak ürününüzün ilgi çekmesinde yarar sağlayacaktır. Herkesin hayatını çok kolaylaştıracak, herkesin satın almak isteyeceği mükemmel bir ürün ürettiniz, fiyatları da çok uygun ancak ürününüzü kimse görmüyor ve duymuyor, ürününüze ulaşıp kullanabilen ya da deneyebilen kimse yok.

Bu şekilde ne kadar faydalı, ne kadar ulaşılabilir olursa olsun sizin ürününüzden haber alamayan kimse için bunların hiçbir önemi olmayacaktır. Bu ürünü tasarlarken verdiğiniz emeklerin bir önemi kalmayacaktır. Sizin ürününüzün bütün özellikleri onu ne kadar iyi tanıtıp, reklamını ne kadar iyi yaptığınızla alakalı olacaktır.

Karşınızda her yerde karşınıza çıkan, sosyal medyada, afişlerde herkesin gördüğü bilindik bir marka var, onun yanında ise adını pek duymadığınız bir marka yer alıyor. Hangisi ilk tercihiniz olur? Doğal olarak elinizin gittiği o çok duyduğunuz marka olacak diğerini belki de fark etmeyeceksiniz bile. İşte pazarlamanın önemi de burada karşımıza çıkıyor. Müşteriye ürünü tanıdığını, ürünün güvenini vermek istiyoruz.

Ürün Pazarlama Stratejisi Belirlemede Önemli Noktalar

Pazarlamanın ürünün en az kendisi kadar önemli olduğunu artık biliyoruz. Bu sebeple de ürünün oluşturulmasında gösterdiğimiz çaba kadar tanıtım ve reklam aşamasına da önem vermek gerekecektir. Bu kısımda pazarlama işinin önemini bilerek aşama aşama gitmek daha yararlı olacaktır. İşte bu sebeple pazarlama stratejisi geliştirmek ürünün en çok satışa ulaşmasında yarar sağlayacaktır. Pazarlama stratejisi belirlemek için bilinmesi gereken noktalar vardır. Bu yüzden öncelikle bunları incelemeliyiz.

▪Hedef Kitlesi Belirleyin

Öncelikli olarak ürünün hedef kitlesi belirlenmelidir. Burada dikkat edilecek noktalar ise hedef kitlenin yaş grubu, alışveriş alışkanlıkları, maddi durumu, ilgilendiği alanlar, sosyal yaşamı, iş hayatı, ağırlıklı olarak kullandığı kanallardır. Bunu belirlemek hangi yollarla müşteriye ulaşılabileceğini, müşterinin ürünü alabilecek bütçesinin ne olduğunu anlamaya yardımcı olarak pazarlamada hangi reklam formatlarının,kullanılacağını hangi zaman dilimlerinde müşterimizin uygun olduğunu belirlemeye de yardımcı olacaktır.

▪Pazarlama Kanallarını Seçin

Hedef kitle belirlendikten sonra pazarlama için kanallar belirleyerek en kolay ve en uygun şekilde müşteriye nasıl ulaşılabileceğini bilmek bu platformlara yönelik strateji belirleme işini kolaylaştıracaktır. Kanalı doğru seçmek aynı zamanda markanızın daha çabuk tanınır hale gelmesini de sağlayacaktır. Bu kanallar online ya da basılı kaynaklar şeklinde hedef kitlenize yönelik olmalıdır.

Pozitif Olun Daha Çok Gülümseyin

Belki de pazarlamanın en önemli ancak en kolay noktalarından bir tanesi budur. Asık surat ve zayıf iletişim her zaman müşteriyi uzaklaştıracaktır. Dolayısıyla pazarlamada da başarılı olmak pek mümkün değildir. Pozitif olmak size müşteri ilişkilerinizde kazanç sağlayacaktır.

Sosyal Medyada Aktif Olun

Günümüzde sosyal medyanın çok önemli yer edindiği yadsınamaz bir gerçektir. Birçok firmanın satış işlemleri, reklamlar gibi birçok faaliyeti burdan yürütülmekte olduğundan sosyal medyayı aktif kullanmak da daha çok insanla etkileşime geçebilmeniz için yararlı olacaktır.

Ürününüzün Yararlarını Belirleyin

Ürünün ilgi çekici olmasını sağlayan önemli noktalarından biri de müşteriye sağlayacağı yarardır. Ürün pazarlarken müşterinin ‘Bu ürün ne işime yarayacak?’ sorusuna cevap bulabileceği şekilde tanıtmak pazarlamadan olumlu sonuç alınmasını, müşterinin ürünü satın almaya yaklaşmasını sağlayacaktır. Hem ürün tanıtımınız akılda yer edecek hem de satış yapmış olacaksınız.

Anket Yapın

Müşteri profiliniz hakkında en fazla bilgiyi elde etmeye yönelik sorular hazırlayarak sosyal medya profiliniz ya da anket firmaları aracılığıyla müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Bu müşterilerinizle birebir iletişim kurarak isteklerini ve beklentilerini en doğru kaynaktan almayı sağlayacaktır.

Yeni Pazarlama Yöntemleri

▪Viral Pazarlama

Viral pazarlama; eskiden ağızdan ağıza bir ürünün dolaşmasıyla tanınması olayının teknoloji ve medyanın sık kullanımıyla buralara taşınması olarak düşünülebilir. Yani viral pazarlamada ürün hakkında oluşturulmuş olan tanıtımların, mesajların teknolojik araçlarla insanlara ulaştırılması ya da sosyal medyada ürünü kullananların bilgilerini paylaşmasıyla tanıtımının yapılmış olmasıdır. Teknoloji aktif kullanılmazken satış işlemleri, satış danışmanlarının gezmesi, müşterilere veya evlerine gitmesi şeklinde yapılıyordu. Ürünün kullananlar da çevresindekilere aldıkları faydaları anlatarak reklamını yapmış oluyordu. Ancak bu işlem artık sosyal medya üzerinden diğer pazarlama stratejilerine oranla daha kolay yapılabiliyor ve daha kısa sürede müşteriyle iletişime geçilebiliyor.

▪İçerik Pazarlaması

İçerik pazarlaması; müşterileri ve potansiyel müşterileri etkilemek, bağ kurmak için etkili olabilecek sürekli içerik paylaşımı ve derlemesi yapılarak pazarlama tekniğidir.  Sürekli ve etkili paylaşım yapmak müşterinin markayla bağ kurmasını sağlayarak ürünün satışını artıracaktır.

▪E-Bülten

E-Bülten; ürünlerin tanıtımının, özelliklerinin, yararlarının toparlanıp müşterilere mail yoluyla ulaştırılmasıdır. Bu yöntemle bireye yönelik bir hizmet sunulmuş olacağı için daha etkili olacaktır. Gelişmelerden, haberlerden, yeni çıkmış bir üründen müşterilerin de sizin sayenizde anında haber almalarını sağlayacağı için hızlı bir yöntem olacaktır. Müşterilere ulaşmak için karşılarına ürünün çıkmasını beklemek yerine bizzat tanıtım yapılmış olunacağı için daha kesin bir yöntem olacaktır.

▪Satış Kanallarını Artırma

Tek koldan çalışmak yerine birkaç farklı kanaldan yararlanmak daha kolay tanınmayı sağlanacaktır. Komisyon ödeyerek birden fazla satış sitesinde ürün tanıtımınızı yaptırarak buralardaki farklı kitlelere ürününüzü tanıtabilirsiniz. Bu yöntem daha fazla kişinin karşısına ürünü çıkararak farklı satış sitelerindeki farklı kitlelere daha kolay ulaşmanızı da sağlar.

▪Doğrudan Pazarlama

Doğrudan pazarlama; adından anladığımız gibi bir araç bir site kullanılarak değil doğrudan müşteriyle iletişim kurmaktır. Katolog, afiş, broşür gibi yöntemler müşteriye ulaştırılarak yapılabilir. Basılı kaynaklarla bunlar hazırlanıp müşteriye sunulabileceği gibi günümüzde yaygın olan teknolojik aletlerle de bunların ulaştırılması mümkündür. Teknolojik ortamda bunları hazırlayabilir ya da sizin için tasarlanmasını talep ederek hedef kitlenizle paylaşabilirsiniz.

▪İşlemsel Pazarlama

İşlemsel pazarlama; amacı müşteriyi cazip fikirlerle çekmektir. Yapılan kampanyalar, indirimler, kuponların kullanımı müşteride göz gezdirme ve satın alma isteği uyandıracaktır. Pazarlama tekniği olarak algılanmadığı için çok etkili olacak yöntemlerdendir. Bir üründe kampanyaya gidilmesi halinde ürün birden fazla alınabiliyor ya da indirim kaçırmamak adına ürünün alınmasında acele edilebiliyor. Neden daha çok satış ya da kısa sürede satış yapmak istemeyesiniz?

▪Upsell Tekniği Kullanarak Pazarlama

Upsell tekniğini; müşteriyi daha cazip olduğuna inandırarak pahalı olanı almaya ikna etmek gibi görebilirsiniz. Aslında daha cazip de olabilir kim 1 TL farkla büyük boyunu almak istemez? Ya da kim 3 alıp 2 ödemek istemez? Oldukça etkili bir yöntem olduğunu bu şekilde de anlayabilirsiniz. Gün içinde çok fazla bu durumla karşılaşıyoruz ve elimiz hep bunlara gitmiyor mu?  Bu şekilde tek bir ürün alacak müşteriye fazladan satış yapmış da olabilirsiniz.

Ürün Pazarlaması Nasıl Yapılır?

Elektronik ticaretin de bir parçası olan ürün pazarlaması kuşkusuz doğru yapılması gereken bir çalışmanın bütünüdür. İki kelimeden oluşan ürün pazarlamasının açılımı ve stratejileri binlerce kelimeye bile sığmaz. Ürün pazarlaması sırasında en doğru teknik ve stratejinin saptanması, doğru pazarda doğru talep oluşturmayı sağlayıcı işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekir.

Ürün Pazarlamasının Önemi

Gerek geleneksek gerekse doğrudan pazarlama yöntemleri ürün tanıtımında yeterli kapasiteye sahip olamaz. Ürün pazarlaması yapacak kişi ya da şirketin kendi ürettiği ya da satın aldığı ürününü çok iyi bilmesi – tanıması ilk şarttır. Ardından elindeki ürününün satılabilmesi için gerekli satış stratejini bulmalı ve geliştirmelidir. Ürün pazarlaması neden önemlidir? Madde madde sıralayalım;

  • Tüketici – müşteri ve ürüne yönelik hedef kitlelerin çok daha iyi tanınmasını sağlar.
  • Reklam – tanıtım hedeflerinizi çok daha etkin bir şekilde gerçekleştirirsiniz.
  • Rekabet ortamında yer alan diğer firmaların ürünlerini ve pazarlama yöntemlerini öğrenmiş olursunuz.
  • Satmak istediğiniz ürünü, hedeflenen pazarda daha iyi tanıtır ve konumlandırmış olursunuz.
  • Geri dönüşleri çoğaltmış olursunuz.

Hedef Kitle Belirlemesi

Ürün pazarlaması yapmadan önce hedef kitlelerin yani müşteri portföyünün belirlenmesi – müşteri profillerinin saptanması gerekir. Ürününüz hangi kitlelere daha iyi hitap ediyor? Sorusu ile başlanır ve art arda; ürünümü nasıl pazarlayabilirim, ürünümü nasıl fiyatlandırabilirim, ürünümü nasıl pazarda konumlandırabilirim, ürünümü kimlere satabilirim soruları ile muhatap olmanız gerekmektedir. Hedef kitle belirlenirken bu soruları sormalı ve cevaplamalısınız. Hedef kitlenin demografik bilgilerini not etmeli, satın alma eylemlerini ve alışkanlıklarını analiz etmeli, hedef kitlenizin kazançlarını ve hobilerini incelemelisiniz.

Ürünü Pazarda Konumlandırma

Hedef kitlelerinizi buldunuz, araştırdınız ve notlarını – analizlerini gerçekleştirdiyseniz şimdi sırada ürün konumlandırma var. Hedef kitlelerinin gereksinimleri, yaşam tarzlarını da bilmelisiniz. Bu sorular esnasında ürününüz ile hedef kitlelerinizin yaşamındaki hangi zorluğu aşabileceklerini anlatmalısınız. Ürününüzün hedef kitlenize sağlayacağı çözümleri bildirmelisiniz. Buna ürün konumlandırma adı verilmektedir. Bu sırada aşağıda yer alan soruları kendinize sorarak daha iyi yanıtlar çıkartmalısınız;

  • Ürününüzün eşsiz olduğu ya da ürünü diğer ürünlerden ayıran özelliklerinin neler olduğunu belirleyiniz.
  • Ürününüz ile rakip firmaların sattığı ürünler arasında öne çıkarıcı en belirgin özelliği ya da özellikleri nelerdir?
  • Ürününüz hedef kitleniz için neden en iyi tercihtir?
  • Hedef kitleleriniz ürününüzle ilgili olarak hangi özelliği rakip firmaların ürünlerinde bulamaz?
  • Hedef kitleleriniz, müşterileriniz size ve ürününüze neden güven duymalılar?

Ürün için Hedef Saptama

Pazarlama yöntemlerinizin neticesinde ne tür hedeflere sahip olmanız gerektiğini de saptamanız lüzumludur. Bu hedefler şu şekilde gerçekleşebilir;

  • Gelirde yükselme
  • Müşteri yani hedef kitlelerle olan iletişim ve etkileşimi yükseltme
  • Ürününüz ile pazardaki payınızı yükseltme
  • Rakip firmalardan hedef kitle – müşteri çekme
  • Firma, ürün, marka bilinirliğini yükseltme

Ürünün Fiyatını Belirleme

Yukarıda sıraladığımız çalışmalar bitirildikten sonra ürününüze fiyat da vermelisiniz. Fiyat verirken; ürün kalitesi, müşteriye sağladığı faydalar, benzer ürünler varsa onların fiyatları, benzer ürünlerle sizin ürününüz arasındaki farklar gibi etmenleri düşünmelisiniz. Unutmamalısınız; ürününüz rakip ürünlerin artısına göre fiyatlandırılmalı, rakip ürünlerin fiyatından ne kadar çok fiyat vereceğiniz ürününüzün fayda sayısı ve orantısıyla elde edilmelidir.

administrator
Ümit ÜNKER Kıdemli Eğitmen ve Yazar Education 2.0 Uluslararası ''Eğitimde Üstün Liderlik Onur Ödülü'' Uluslararası Kalite Ödülleri ''Yılın En İyi Eğitim Lideri'' Ödülü İş Dünyası ve Girişimcilik alanında ''Yılın En İyi Eğitmeni'' Ödülü Milliyet Köşe Yazarı Harvard Business Review Blog Yazarı Akademi Derneği Onursal Üyesi National Association of Sales Professionals (NASP) Yazarı TEDi Eğitim Kurucu | Genel Müdür

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir