Retro Pazarlama Nedir, Özellikleri Nelerdir ?

Retro pazarlama( nostalji pazarlama ); unutulmuş markaların canlandırılması ve yeniden talep bulması amacıyla geliştirilen pazarlama stratejilerine verilen isimdir.

İnsanların geçmişteki yaşantılarının canlanmasını sağlayan pazarlama yöntemine verilen addır. İnsanların zihninde canlanan anılar sayesinde ürünü almak için bir karar vermeleri amaçlanır. Retro pazarlama yaparken markanın geçmiş durumuyla bir bağlantı kurmak şarttır. Diyelim ki markanın geçmişi ile ilgili bir bağlantı kurulamıyorsa geçmiş dönemlere ait ürünlerin ve içeriklerin bulunduğu bir reklam da ortaya konabilir. Diğer pazarlama yöntemlerine nazaran daha az maliyet çıkışına yararı olan bir yöntem diyebiliriz.

İnsan dünyaya geldiği andan itibaren yaşamını sonlandırana kadar sürekli tüketen bir varlıktır. Markalar da bu tüketim pazarında yer alabilmek ve varlığını sürdürebilmek için birbirleri ile rekabet içindedirler. Bazı markalar bu rekabet ortamında ciddi anlamda varlığını korumaktadır. Bu markaların Retro pazarlama yöntemine başvurması da o markanın aslında ne kadar köklü bir firma olduğunun da göstergesidir. Bir marka müşterileri ile arasında sıkı bir bağ kurmak istiyorsa ona geçmişte kalan özlediği şeyleri hatırlatmaktı. Bu da Retro pazarlama yöntemi ile mümkündür.

Retro Pazarlama ( Nostalji Pazarlama )Neden Kullanılır?

Markaların retro pazarlamayı kullanma nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Markanın var olan imajında değişiklik yapmak istemesi veya mevcut durumunu farklı bir konuma getirmek istediğinde retro pazarlama uygulanabilir.
  • Markalar ne kadar köklü bir firma olduklarını göstermek amacıyla bir nevi gövde gösterisi yaparak yıl dönümlerinde retro pazarlama yöntemini tercih edebilir.
  • Daha önceki yıllarda pazara sunulan bir ürünün veya hizmetin yeniden satışa sunulması amacıyla retro pazarlamaya başvurulabilir.

Retro Pazarlama Ne İşe Yarar?

Yıllar geçtikçe hepimizin geçmiş yaşantıları hayatımızda büyük bir yer kaplıyor. Hepimizde belli başlı izler bırakıyor. Bu rekabetçi pazarda geçmiş yaşantılar firmaların tüketiciler i duygusal anlamda yakalayabilmek adına Retro pazarlamayı ön plana çıkarıyor.

Günümüzün belli başlı  birçok markası  rakiplerini geçebilmek, sektörde ön plana geçebilmek adına logolarından tutun sloganlarına kadar geçmişten gelen tasarımlarını kullanıyor veya bunları günümüze uyarlıyorlar.

Retro Pazarlamada Nelere Dikkat Edilmelidir?

Retro pazarlama kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Nostaljik bir pazarlama yaparken nereden ilham alınacağı belirlenmelidir. Amacı belirlenmeden önce bu yönteme başvurulmamalıdır.
  • Hitap edilecek hedef kitlenin iyi tanınması, bu kitlenin ihtiyaçlarının iyi gözetilmesi ve tercihlerinin bilinmesi şarttır. Bunu yaparken de markanın imajına uymayan fikirlerden uzak durulmalıdır.
  • Yapılacak olan retro pazarlamada, hedef kitleyi sosyal medyaya çekecek bir iletişime ihtiyaç vardır. Geçmiş yaşantılara yönelen hedef kitlenin çeşitli sosyal medya organları aracılığıyla bu durumu çevresine de aktarabilmesini sağlayacak bir planlama yapılmalıdır.
  • Hedef kitleyi etkileyebilmek adına markanın geçmişinde bulunan anılara, kişiler üzerinde ciddi etkiler bırakan durumlara yer verilerek bir pazarlama yöntemi uygulanabilir.
  • Sadece geçmişe dayalı bir retro pazarlama başarılı olamaz. Geçmiş ile şu anki durumun harmanlanması ve bir bağ oluşturulması gereklidir.

Retro Pazarlama Nasıl Yapılır?

Retro pazarlama kolay ancak etkili bir pazarlama yöntemidir. Retro pazarlamada  eski kavramlar kullanılarak yeni ve su anki duruma ilgi çekmek amacı güdülerek Tüketici ile etki ve anlamlı bir iletişim kurulmuş olur.

Nostalji pazarlama sayesinde firmalar, her yaş grubundan tüketiciyi etkileyerek onları ikna edebilme adına büyük bir adım atmış olur. Dijitalleşmenin ve sanal dünyanın insanlar üzerinde geçmişe duyulan bir özlem etkisi bırakmasından kaynaklı bu yöntem markaların sık başvurduğu bir yoldur. Ancak doğru planlama yapılmaz, yapılan nostalji pazarlama stratejisi markanın mevcut değerleri ile uyuşmazsa o zaman tüketiciyi kazanmak zorlaşır ve beklenilen sonuç alınamayabilir.

Nostalji pazarlamaya karar vermeden önce, aşağıdaki durumları  gözden geçirmeniz gerekmektedir.

  • İlham Kaynağınızı Bulun

İyi bir pazarlama yapabilmek için uygulanan stratejinin mutlaka bir amacı olmalıdır. Nostalji fikirlerine tanıtım ve  reklamlarınızda yer vermek ve tüketiciyi kazanmak istiyorsanız, Nostalji pazarlamanın ne olduğunu? Ve markaya nasıl bir fırsat sağlayacağını çok iyi bilmek ve analiz etmek gerekir.

Markaların nostalji pazarlamayı kullanmalarındaki en önemli nedenler şunlardır;

  • Geçmişteki bir ürün veya hizmeti tekrardan canlandırarak tüketiciye sunulması
  • Markanın yıl dönümü kutlamalarında ne kadar köklü bir firma olduğunu da göstermek
  • Markayı mevcut konumundan farklı bir konuma taşıyarak  yeni bir marka imajı kazanmasını sağlamak

Nostalji pazarlamanın fırsatlarını keşfetmeden önce  bunun için mutlaka güçlü bir sebebiniz olmalıdır.

  • Hedef Kitlenizi Tanıyın

Herhangi bir pazarlama kampanyası yürütülüyorsa mutlaka hedef kitlenizin ihtiyaçlarını ve tercihlerini çok iyi anlamanız gerekir. Etkili bir retro pazarlama stratejisi uygulamadan önce, hedef kitlenizi doğru analiz etmeli, hedef kitleyi iyi anlamalı ve onların tercihlerini, isteklerini en ince detayına kadar araştırmanız çok önemlidir.

Bunun dışında bir diğer önemli nokta da belirlediğiniz stratejinin marka kimliğiniz ile uyumlu olması gereklidir. Marka tutarlı hareket ederse, hedef kitleyi ikna etmek ve kazanmak o kadar kolay bir hal alacaktır.

  • Sosyal Medyayı Etkili Kullanın

Nostalji pazarlama yaparken sosyal medyayı etkili kullanmak ve burada bir iz bırakmak gerekir. İnsanlar bu nostaljik durumu kendi çevreleri ile paylaşarak birlikte yaşamak isterler. Aynı anıları arkadaşları ve aileleri ile deneyimlemek onlar için daha önemlidir. Tüketicilerin çoğu kendileri için ilgi çekici ve onlara hitap eden ürünleri satın almak isterler. Bunu da sosyal medya etkileşimleri sayesinde daha etkili kılmak mümkündür.

  • Marka Geçmişinizden Bahsedin 

Markanız köklü bir firma ise retro pazarlama sayesinde bunu tüketiciye aktarmak için markanızın geçmişte kitleler üzerinde bıraktığı güzel anıları, yaşantıları hatırlatarak onlara gelecek için her şeyin ne kadar güzel olabileceğini gösterebilirsiniz.

  • Geçmişle Geleceği Birleştirin 

Retro pazarlama üzerine bir düzen oluşturmak isteniyorsa sadece geçmişe bağlı kalmamak gerekir. Geçmiş ile bugünü harmanlayarak etkili olmak çok daha doğru bir adım olacaktır. Retro pazarlama stratejiniz için geçmişten gelen önemli detayları dikkat alarak geçmişi bugün ile birleştirebilirsiniz. Böylece hedef kitlenize ulaşarak etkili bir strateji hazırlamış olursunuz.

S.S.S

Ünlü Retro Pazarlama Kampanyaları Örnekleri Nelerdir?

  • Nokia 3310
  • Nintende Pokemon Go
  • Sony Playstation Classic
  • Migros

Retro Pazarlamanın Amacı Nedir?

Eski ve yeni pazarlama stratejilerinin birleşimi olup tüketiciye odaklıdır. Huzurlu, mutlu, ürünü görünce heyecanlanan tüketiciye dayalı bir amaca sahiptir. Özetle tüketicilerin duygularına yönelik hitaplara hizmet edilir.

Retro Pazarlama Riskli midir?

Diğer pazarlama yöntemlerine göre riski çok daha azdır.

İşletmeler Retro Pazarlamada Nelere Dikkat Ediyor?

  • Geçmişin izlerini zaman zaman ürünlerine yansıtma
  • Marka imajını güçlendirme
  • Ürün tanıtımı ve satışında anılara odaklanma
  • Yenilikçilik ve nostaljinin bir arada sunulması

Retro Pazarlamaya Uygun Bir Ürün Kampanyası Nasıl Yapılır?

Yenilikçi ürün tanıtımı ve reklamında hedef kitle belirlenir. Hedef kitlenin yaşam sınırının ilk anılarına yoğunlaşılır. Örneğin 1980’lerde doğan neslin 1990 – 2000 arasındaki gençlik yıllarındaki yaşamı tüm çerçeve ile değerlendirilir. Anıları belirlenir ve anılara uygun amblemler, seslendirmelere, video reklam çekimleri ve sloganlar seçilir.

administrator
Ümit ÜNKER Kıdemli Eğitmen ve Yazar Education 2.0 Uluslararası ''Eğitimde Üstün Liderlik Onur Ödülü'' Uluslararası Kalite Ödülleri ''Yılın En İyi Eğitim Lideri'' Ödülü İş Dünyası ve Girişimcilik alanında ''Yılın En İyi Eğitmeni'' Ödülü Milliyet Köşe Yazarı Harvard Business Review Blog Yazarı Akademi Derneği Onursal Üyesi National Association of Sales Professionals (NASP) Yazarı TEDi Eğitim Kurucu | Genel Müdür

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir