Un İhracatı Nasıl Yapılır?

Un ihracatı alanında Türkiye önde gelen bir ülkedir. Hatta Dünya un ihracatında Türkiye 1. sırada yer almaktadır. Makarna ihracatında ise ülkemiz Dünya’da 2. sırada yer alır. Un üretiminde kendine yeten bir ülkeyiz. Yıllık 20 milyon ton buğday üretilirken, tüketim 18.50 milyon ton düzeyinde kaldığı için kalan miktar rahatlıkla ihraç edilebilmektedir.

Buğday üretiminde ihracata da yönelmiş bir ülke olduğumuz için, devlet un üretiminde buğday üreticisine çeşitli teşvikler sunmaktadır.

Neden Un İhracatı Yapılmalıdır?

Türkiye un üretimi açısından son derece avantajlı koşullara sahip bir ülkedir. Yeterli iklim koşulları ve verimli alanların bulunduğu Türkiye için un ihracatı, önemli bir döviz girdisi sağlamaktadır. Un ihracatı bütün ihracat kalemleri gibi döviz üzerinden işlem görmektedir ve bu nedenle ihracat yapan firmaya bu alanda önemli miktarda kar bırakmaktadır. Bütün bu sayılan bilgilerin ışığında görülüyor ki, un ihracatı göz ardı edilmemesi gereken kar marjı yüksek bir ticaret sahasıdır. Değerlendirilmesi gereken geniş bir pazardır.

Unu Yurtiçine Satmak Ve Yurtdışına Satmak Arasındaki  Fark Nedir?

Un ürününü iç piyasaya satmak ile yurtdışına satmak yani un ihracatı yapmak arasındaki temel farklar şunlardır:

  • Yurt içi satışta ekonomik işlemlerin tamamı yurtiçinde yapılır. İhracatta ise Dünya’daki bir veya daha fazla devlet ile yapılan ticaret söz konusudur. Yani birden çok ülkenin ekonomik kuralları çerçevesinde işler yürütülür.
  • Yurtdışına satış yapılacağı zaman sağlanması gereken kalite kriterleri oldukça yüksektir. Bu durumda ürünün özellikleri global standartlara göre belirlenir. Yurt içi satışlarda ise daha farklı kalite kriterlerine sahip ürünler piyasaya sürülebilir
  • Yurtiçi satış yapmak için gereken yatırım yurtdışı satış için gereken yatırımla kıyaslandığında  çok daha düşük miktardadır. Daha az yatırım ve sermaye ile işlerin yürütülmesi mümkündür.
  • Yerli ticarette üretim faktörleri ya da bir başka deyişle üretim unsurları oldukça hareketlidir. Uluslararası bir satış yapılacağı zaman ise üretim faktörleri ve ürünün kalite kriterleri ciddi şekilde Uluslar arası yönetmeliklerle sınırlandırılmıştır.
  • Yerel ticarette faaliyet sahasının sınırlı olmasına karşın uluslararası  ticarette faaliyet alanı son derece  geniştir. Birden fazla ülke ile aynı anda ticaret yapılabilir.
  • Ön pazar araştırması yapmak yerel ticarette kolay olmasına karşılık yurtdışı ticarette bu tip araştırmalar hem çok maliyetli hem de çok zordur.
  • Yerel pazarda belirlenen yasal yükümlülükler, yurtdışı yasal işlemler ile kıyaslandığında daha kolaydır.

Bu sayılan parametrelerden de anlaşılacağı gibi yurtdışına un satışı yapmak yurtiçine satış yapmaya oranla daha zor, daha detaylı ve daha maliyetli bir çalışmadır. Fakat yurtdışına satış hem firmanın Dünya’da tanınmasını sağlar, hem de kar marjı yurtiçi satışla kıyaslanmayacak kadar yüksektir.

Un İhracatı Pazarlaması Nasıl Yapılır?

Un ihracatında pazarlama çok önemli bir konudur. Yurtdışına açılırken tanıtımınızı iyi yapamazsanız bilinmediğiniz bir piyasada yok olup gitmeniz çok mümkündür. Bunun için ekonomik kurallar gereği yapılması gereken pek çok ön çalışma vardır. Bu ön çalışmaların kapsamında pazarına girilmesi planlanan ülkenin hava koşulları, halkın tüketim eğilimi, halkın kültürel düzeyi, ülkenin ekonomik koşulları, ülkenin bulunduğu saat dilimi hatta tatil günleri özel günleri vb. Pek çok faktörün iyice araştırılarak öğrenilmesi gerekir.

Bu bilgilerin yerinde öğrenilmesi yani yurt dışında bir ihracat ofisi açılarak, araştırmaların buradan yürütülmesi devasa boyutlarda maliyetlere sebep olur. Ayrıca geleneksel yöntemle pazarlamada bu maliyetler ürünlerin nakliye ve depolanma maliyetleri de eklenir.

Bu kadar zorlu ve yüksek maliyetli bir çalışma yapmak yerine un ihracatında da diğer ihracat dallarında olduğu gibi bütün Dünya ülkeleri un ihracatı dijital pazarlama yöntemlerini tercih ediyorlar

Dijital Pazarlama İle Un Ürününe Müşteri Nasıl Bulunur?

Dijital pazarlama ile yukarıda sözü edilen araştırmaların hepsini internet üzerinden sizin için  yapabiliyoruz. Ayrıca internetin doğası gereği çok daha düşük maliyetle, çok daha yüksek müşteri kitlesine ulaşmanızı sağlıyoruz. Bu amaçla firma olarak dijital pazarlama ile un ihracatı yapmanız konusunda uyguladığımız öncelikli planın basamakları sırası ile şunlardır:

  • Web sitenizin hazırlanması ve dijital denetim yapılması yani oluşturulan sitenin ürünün satışını kolaylaştırıp kolaylaştırmadığının araştırılması,
  • Stratejik plan oluşturulması dijital ortamda her işletmenin kendine özel bir strateji belirlemesi gereklidir. Aksi takdirde verimli bir çalışma yapılamaz. Her firma için ayrı bir stratejik plan oluşturuyoruz.
  • Dijital pazarlama aşamasında bilinen gerçek şudur ki, internet ortamında sadece var olmanız kesinlikle yeterli değildir.Bu konuda yapılması gereken binlerce ayrıntı vardır. Ve bu iş tam da bizim uzmanlık alanımız olarak ortaya çıkmaktadır.
  • Analiz yapılması, bir çok kanaldan toplanan veriler değerlendirilip, potansiyel müşteriler ve bu müşterilerin tercih eğilimleri belirlenir. Böylece hem verimli bir pazar oluşturulur, hem de ilerleyen aşamalarda işinizi büyütme imkanınız açık bırakılır.
  • En son olarak bütün potansiyel müşterilerin çevrimiçi müşteriler olarak işletmenizle dijital ortamda bağlantı kurması sağlanır. Böylece istenilen etkileşim düzeyinde müşteri yakınlığına bağlı olarak yeni müşteriler edinilmesi ve edinilen müşterilerin markaya sadık kalması sağlanır.

Biz Size Neler Sunuyoruz?

Biz size un ihracatı dijital pazarlama alanında bir önceki bölümde sözünü ettiğimizi bütün işlemleri hatasız bir şekilde sunuyoruz. Açıklığa kavuşturulması gereken nokta bizim firma olarak ihracat broker’ı olmadığımızdır. Yani biz sizin potansiyel alıcılara ulaşmanızı sağlarken gümrükleme ya da ihracat yapılacak ülkenin  legal düzenlemeleri gibi noktalara karışmıyoruz. Bu tür yasal prosedür ve işlemler firma olarak bizim çalışma alanımıza  girmiyor.

Biz size un ihracatı  dijital pazarlama aşamasında yardımcı oluyoruz.

SEO

Dijital dünya’da her şey SEO kurallarına bağlı olarak yürütülmelidir. Aksi takdirde internet üzerinde görünmez olursunuz ve bu da hiç bir şekilde satış yapamamanız yani piyasada olmamanız anlamına gelir. Bu alan bizim yetkinlik alanımızdır.

Sosyal Medya Yönetimi

Firmamızda uzun yıllardır görev yapan sosyal medya yöneticileri ile soysal medya platformlarında daha çok görünür olmanızı ve tanınmanızı sağlıyoruz.

Video Ve Görsel İçerik Üretimi Ve Pazarlaması

Video  ve diğer görsel içerikleri hazırlayarak, bunları  hem web sitenize hem de sosyal medya paylaşımlarınızdaki reklamlara bilinçli bir strateji ile yerleştiriyoruz.

Yazılı İçerik Pazarlaması

Yazılı içerik, sizi, firmanızı, markanızı ve ürününüzü Dünya’ya anlatmak için kullanacağınız metinlerdir. Ve bunların kesinlikle orijinal, kusursuz, profesyonelce hazırlanmış, etkileyici metinler olması şarttır.

Basın Bülteni Gönderimi

Basın bültenleri hazırlayarak internet dışındaki medyada da tanıtımızı ve reklamınızı yapma görevini üstleniyoruz. Bu konuda uzun yıllardır bizimle çalışan ve uzmanlık alanı sadece basın bülteni hazırlayıp, dağıtımını organize etmek olan elemanlar ile çalışıyoruz.

Gerekli Belgeler Nelerdir ?

Un ihracatı için gerekli belgeler ülkeden ülkeye değişeceği için gümrük ve ihracat müşavirliği danışmanlığı hizmetini almanızı öneririm.

Bütün bu anlattıklarımız hakkında daha detaylı bilgi verebilmemiz için bizimle iletişim kurun ve un ihracatı dijital pazarlama işinizi yapma gururunu bize verin.

administrator
Ümit ÜNKER Kıdemli Eğitmen ve Yazar Education 2.0 Uluslararası ''Eğitimde Üstün Liderlik Onur Ödülü'' Uluslararası Kalite Ödülleri ''Yılın En İyi Eğitim Lideri'' Ödülü İş Dünyası ve Girişimcilik alanında ''Yılın En İyi Eğitmeni'' Ödülü Milliyet Köşe Yazarı Harvard Business Review Blog Yazarı Akademi Derneği Onursal Üyesi National Association of Sales Professionals (NASP) Yazarı TEDi Eğitim Kurucu | Genel Müdür

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir