Tekstil Sektöründe Pazarlama Stratejileri

Her sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe pazarlama stratejileri tasarlanmalı ve hayata geçirilerek devamlılığı sağlanmalıdır. Modern hayatın, küresel ekonominin gereği olarak tekstil sektörü için söylenebilecek en verimli strateji yönetimi elbette dijital pazarlamadır. Bu nedenle dijital pazarlama ile neler yapılabilir sorusunun yanıtları bulunmalı ve bu yanıtlara sadık kalarak çalışmalar en kısa sürede başlatılmalıdır.

Müşteri kitlelerine en hızlı ulaşım ve satış rakamlarını yükseltici etkileri sebebi ile tekstil sektöründe pazarlama stratejileri konusunu işlerken aşağıda sıraladığımız ana ve alt kategorilere uyarak devam ettirmeyi uygun buluyoruz;

  1. İçerik Pazarlama
  2. Youtube Kanalı
  3. Sosyal Medya
  4. Basın Bülteni Gönderimi
  5. E-Mail Marketing
  6. PPC
  7. SEO
  8. Görüntülü Reklamcılık
  9. Satış Ortaklığı
  10. Online Halkla İlişkiler

10 adımda tekstil sektöründe pazarlama stratejilerini anlatmaya geçecek olursak;

İçerik Pazarlama

Stratejimizin belki de en önemli unsurudur. İçerik pazarlama bir tür reklam – tanıtım yönetimi gibi görünse de yanlış olmamakla beraber eksik bir veriye dayanmaktadır. İçerik pazarlamasını tam olarak idrak edebilmek için şu şekilde ilerlemeyi uygun görüyoruz…

İçerik Pazarlamada…

  • Markaların müşteri potansiyeli olan hedef kitleleri tespit edilir
  • Hedef kitlelerinin ilgi – alaka ve dikkatini çekebilecek – yönlendirebilecek; içerik metinleri, görsel kaynaklar, videolar duyusal konumlandırma teknikleri kullanılarak hazır edilir
  • Hazırlanan tüm materyaller kullanılarak marka – ürün – ürünlere odaklanılır
  • Gerekli dikkat ve ilgi yöntemleri ile potansiyel müşterilerin belirli ürün – ürün grupları ya da hizmetlere gereksinimi yoksa bile gereksinim varmış hissi uyandırılır ve potansiyel müşterinin müşteriye dönüşmesi, o ürünü – hizmeti talep etmesi sağlanır.

Özetle içerik pazarlaması; duyusal konumlandırma, duyusal pazarlama teknikleri kullanılarak özenle hazırlanan; firma mekanları, renkleri, özel tasarım ürünler, ürünler için özel hazırlanan fotoğraflar – videolar, uygun cümleler ve seslendirme teknikleri kullanılarak reklamlara dönüştürülerek hedef kitlelere yönlendirilir. Ardından kitlenin ilgisi çekilir, ürüne ihtiyaç doğurulur, ürün talep edilir, ürün bağlılığı oluşturulur, ürünü savunma oluşturulur.

Youtube Kanalı

Dijital pazarlama – içerik pazarlamasının en önemli unsurlarından biridir. Elde edilen özel içerik ve tasarımların yanı sıra aynı özenle hazırlanmış videolar elde edilerek; markanın hesabına yüklenir ve düzenli olarak yenileri eklenir. Aynı zamanda markanın – firmanın youtube hesabı resmi siteye bağlanarak kullanıcı akışı – gelişi desteklenir.

Sosyal Medya

Twitter, Facebook, LinkIn gibi tüm sosyal medya sitelerinde markaya özel hesaplar açılır. Aşağıda sıralanan adımlar uygulanır;

  • Her bir sosyal medya sitesi için ayrı ayrı kapak, logo, banner, ürün – hizmet görselleri, videolar tasarlanır.
  • Düzenli olarak yeni tasarımlar eklenmeye devam ettirilir.
  • Olabildiğince uzun süre aktif / online kalınarak müşterilerle iletişim hat safhada konumlandırılır.
  • Gelebilecek her türlü bilgi – soru için hızlı cevaplama yapılır.
  • Ürünler – hizmetler düzenli olarak tanıtılır.
  • Zaman zaman marka – firmanın sosyal sorumluluklara katılması sağlanarak bu hesaplarda haberi yapılır.
  • Düzenli olarak firma bütçesine göre reklamlar döndürülerek firma – marka – ürün – hizmetler için tanıtım ağı genişleterek satış potansiyeli desteklenir.

Özetle sosyal medya hesabı yönetimi ile; marka bilinirliği arttırılır, ürün – hizmet satışı arttırılır.

Basın Bülteni Gönderimi

Marka – firma – ürün için özel olarak tasarlanan görseller, fotoğraflar, tanıtım metinleri haber siteleri, ünlü bloglar, dergiler ve e-dergi mecralarına ulaştırılarak marka bilinirliği güçlendirilir, ürün – hizmet satış hacimleri bu platformlarda da devam ettirildiği için diğer işlemlerimizde olduğu gibi arttırılmış olur.

E-Mail Marketing 

E-mail pazarlama tekniği de denir. Yine özel tasarıma sahip fotoğraflar eşliğinde ürün ya da ürünlerin, hizmet ya da hizmetlerin tanıtımları hem mevcut müşterilere hem de potansiyel müşterilerin mail adreslerine iletilir. Bu hizmeti veren pek çok firma vardır. E-mail marketing düzenli olarak devam ettirilerek satış rakamlarında yükselme – siteye çekilen trafiğin yükselmesi sağlanır.

PPC

Tıklama başına maliyet – ödeme ismi verilen bu sistem online reklam anlamına gelmektedir. Google, Facebook, Twitter gibi online platformlarda marka ve ürünlere dair incelikle hazırlanmış ve her bir mecra için özel olarak tasarlanmış metinsel ya da görsel tanıtım reklamları döndürülerek tıklama usulü ile para ödenir ve ürün – hizmet satışı yapılan siteye yönlendirme yapılır. Böylece satışların arttırılması bir kez daha desteklenmiş olur.

SEO

Seo birden fazla işlemin düzenli olarak devam ettirilmesi ile mümkündür. Bu iş için seo uzmanları vardır. Arama motorlarında kullanıcı herhangi bir kelime ya da kelime öbeklerini kullanarak karşısına en uygun sonucu çıkmasını ister. Arama motorları da aranan kelimelere uygun olarak önceden ve düzenli olarak taradığı netteki tüm verileri kullanarak kullanıcının ulaşmak istediği sonucu karşısına çıkartır. Özetle “Erkek Mavi Kumaş Gömlek” diye arattığınız zaman sadece bu kelime öbeklerini içeren sitelerle karşılaşır. SEO uzmanları ise bu aramalarda sizin ilk sayfada ve mümkün olduğunca en ön sıralarda görüntülenebilmeniz için çalışmalar yürüten profesyonellerdir. Bu nedenle bir sitenin olmazsa olmazı arasında seo çalışmaları ilk sırada yer almalıdır.

Görüntülü Reklamcılık

Görüntülü reklamcılığın ana hedefi potansiyel müşterilerin – hedef kitlelerin girdiği küçük – büyük web sitelerini özenle analiz ederek seçer. Ardından firma ve markaya ait – her bir site için belirlenen ürün – ürünlerin fotoğraf ya da video olarak reklamlarını yayınlamak demektir. Dijital pazarlama uzmanları ve içerik pazarlama uzmanlarınca gerçekleştirilen bu reklam türünü bir örnekle daha detaylı açabiliriz;

Reklam 1. Düğün için Abiye

Reklam 2. Erkek Kot Şort

Yukarıda birbirinden farklı iki cinsiyet – iki farklı reklamı yapılacak ürün var. Buna göre görüntülü reklamcılık şunu yapar;

  • Reklam 1’de olan Düğün için Abiye: Popüler ve özellikle moda – giyim kategorisi olan kadın siteleri seçilir. Mümkün mertebe sadece giyim odaklı siteler ön planda tutulur. Reklam 1 sadece bu tür sitelerde yayınlatılarak satış sitesine yönlendirmeler sağlar. Bu da hem satış sitesinin hitini güçlendirir hem de potansiyel satış anlamına gelir.
  • Reklam 2’de Erkek Kot Şort: Mümkün olduğunca sadece erkekler için tasarlanmış ve faaliyetini yürüten siteler ve hatta sadece erkek giyimine özel olarak açılmış popüler siteler bulunur. Hedef kitlenin ve yaş grubuna hitap edip etmediği analiz edilir. Uygunsa reklamlar verilir. Dolayısıyla reklam1 de olduğu gibi potansiyel müşteri ve resmi satış sitesine hit trafiği katkısı sunulur.

Satış Ortaklığı

Affiliate marketing adı verilen bu uygulamada şunlar yapılabilir;

  1. Reklamlarınızın döndürülmesini sağlayarak; anlaştığınız sitelerle – sitenize gelen her bir kullanıcı için X bedel ödeyebilirsiniz. Örneğin her siteye gelene 50 kuruş gibi.
  2. Reklamlarınızın döndürülmesini sağlayarak; anlaştığınız sitelerden gelen her bir kullanıcının sizin sitenize üye olması şartı ile her üye başı 2 TL gibi bir rakam verebilirsiniz.

Online Halkla İlişkiler

Aslında online halkla ilişkilerin kullanım alanı tamamen sizin hayal gücünüze bağlıdır. PR olan bu sistemle örneğin aşağıdaki gibi bir uygulama yapabilirsiniz;

  • Hedef kitlelerinizin giriş yaptığı küçük ya da büyük siteleri tespit edersiniz
  • Bu sitelerle anlaşırsınız
  • Sitelerde reklamlarınızı da yayınlatabilirsiniz
  • PR yani halkla ilişkiler için ise örneğin; sitelere gelen kullanıcılara ürünlerinizin tanıtımlarını yapabilir, bilgiler verebilirsiniz.
  • Aynı şekilde; sitelere sponsor olabilir, yardım – bağış verebilir karşılığında ürün – hizmetlerinizin tanıtımlarını yapabilirsiniz.

administrator
Ümit ÜNKER Kıdemli Eğitmen ve Yazar Education 2.0 Uluslararası ''Eğitimde Üstün Liderlik Onur Ödülü'' Uluslararası Kalite Ödülleri ''Yılın En İyi Eğitim Lideri'' Ödülü İş Dünyası ve Girişimcilik alanında ''Yılın En İyi Eğitmeni'' Ödülü Milliyet Köşe Yazarı Harvard Business Review Blog Yazarı Akademi Derneği Onursal Üyesi National Association of Sales Professionals (NASP) Yazarı TEDi Eğitim Kurucu | Genel Müdür

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir